Borstkanker is een potentieel geneesbare ziekte als het in een vroeg stadium wordt gediagnosticeerd en behandeld. Toch sterven er in ons land elke week gemiddeld 45 vrouwen aan borstkanker, de meeste door uitzaaiingen in een gevorderd stadium.2,4
De toegang tot screening en vroege diagnose is van groot belang om borstkanker terug te dringen. Het Belgisch Kenniscentrum voor de Gezondheidheidszorg (KCE) toont dat de totale dekking van screening in België onvoldoende is en dat er regionale verschillen zijn op vlak van georganiseerde screeningsprogramma’s. Zo kan een optimale regionale verdeling van het aantal gecertifieerde expertisecentra zorgen voor een betere screening en snellere diagnose.
Patiënten met gevorderde borstkanker voelen zich vaak vergeten of geïsoleerd. Er is nood aan een aanpak die hun behoeften erkent en centraal zet. Voor hen is het belangrijk om de progressie van de ziekte te vertragen, de levenskwaliteit te behouden en te zorgen voor meer tijd.5 Dit betekent: snelle toegang tot innovatie, gelijke toegang tot screeningsprogramma’s en de beste zorgstandaard en toegang tot gecertificeerde multidisciplinaire borstkankercentra dichtbij de patiënt.