Mensen met kanker hebben geen tijd te verliezen maar er is ook hoop vandaag. De komende jaren zullen er steeds meer levensreddende innovaties beschikbaar worden. Helaas vertragen lange wachttijden de toegang tot deze innovaties in kankerzorg voor Belgische patiënten, met een gemiddelde wachttijd van 364 dagen na goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) in België, vergeleken met 36 dagen in Duitsland, 169 in Oostenrijk en 198 in Nederland.3 Er is nood aan duurzame en snellere toegang tot innovatieve kankergeneesmiddelen.

Infographic
Infographic

België speelt een belangrijke rol als een waardevol, innovatief centrum voor de farmaceutische sector. Met 150 lopende studies voor 2.500 patiënten in 580 centra is Novartis België in ons land koploper op het gebied van klinische studies. Bij deze klinische studies zijn Belgische patiënten in de vroege stadia van de ontwikkeling van onze geneesmiddelen betrokken, waardoor ze er als één van de eersten toegang toe krijgen.

Als erkenning voor onze pioniersrol in België hebben we twee prestigieuze Galenus-prijzen ontvangen voor baanbrekende innovaties in kanker. Novartis blijft zich inzetten om haar innovaties beschikbaar te maken door samen te werken met Belgische wetenschappers, artsen, de academische wereld, industriële partners en patiënten.

We geloven in een aanpak waarin we met alle betrokken partijen samenwerken  om de toegang tot innovatie te versnellen. De COVID-19-crisis heeft aangetoond dat we op vlak van gezondheid, door samen te werken, oplossingen kunnen vinden die verder gaan dan de grenzen en beperkingen van de conventionele normen voor samenwerking.

Hiermee stimuleren we innovatie en zorgen we ervoor dat patiënten sneller toegang hebben tot innovatieve kankergeneesmiddelen. Dit betekent een nieuw wetgevend kader voor terugbetaling en programma’s voor vroegtijdige toegang die onmiddellijk na goedkeuring door het EMA een versnelde toegang mogelijk maken.