We kunnen de huidige toestand alleen veranderen als alle Belgen zich bewust worden van atherosclerose of slagaderverkalking. Het is essentieel dat deze ziekte hoog op de gezondheidsagenda komt te staan. We hebben meer dialoog, meer voorlichting en meer bewustwording nodig. Want hoewel slagaderverkalking geen zichtbare symptomen heeft, kunnen we ons wel bewuster worden van de onderliggende risicofactoren en actie ondernemen.

Een te hoge cholesterol is een van de belangrijkste oorzaken voor hart- en vaatziekten, inclusief atherosclerose. Toch blijkt uit recent onderzoek dat een te hoge cholesterol voor de gemiddelde Belg vaak geen reden is tot paniek en evenmin zorgt voor een gedragsverandering. Maar liefst 85% van de Belgen met een te hoge cholesterol merkt hier niets van. Bovendien paste 53% hun dagelijkse leefgewoontes niet of nauwelijks aan

Verandering is met andere woorden cruciaal, want bijna 40% van de volwassen wereldbevolking loopt momenteel het risico op slagaderverkalking. Als we nu geen actie ondernemen, zal er binnen 20 tot 30 jaar een grote ASCVD-pandemie ontstaan. Deze stille pandemie zal niet alleen een enorme impact hebben op de gezondheid van de Belgen, maar ook de algemene kosten voor de Belgische samenleving sterk doen toenemen.

Infographic cardiovasculaire ziekten

Om het risico op hartaanvallen en beroertes te verlagen hebben we effectieve preventiestrategieën nodig. Die moeten ondersteund worden door brede educatie en betrokkenheid van patiënten. Overheid, huisartsen, apotheken en specialisten kunnen hierbij een belangrijke rol spelen door betrouwbare informatie dichter bij de burger te brengen via gerichte campagnes.

Er moet bewustzijn gecreëerd worden over het feit dat slagaderverkalking een stille moordenaar is, en over de urgentie om de ziekte zo vroeg mogelijk aan te pakken. De impact van hart- en vaatziekten blijft onderbelicht: de helft van de Belgen onderschat het aantal mensen dat hier jaarlijks aan overlijdt.1

Die onverschilligheid zet zich door in de houding ten opzichte van alarmerende symptomen en preventieve maatregelen, wat ten koste gaat van een tijdige diagnose en behandeling. De resultaten van preventie zullen immers pas binnen tien tot twintig jaar zichtbaar zijn. Bovendien zal effectieve preventie ook de bestrijding van vele andere ziekten ten goede komen, aangezien de risicofactoren voor atherosclerose vaak ook essentieel zijn voor de algemene gezondheid.

Een goede kennis van (de gevaren van) hart- en vaatziekten is dus een belangrijke voorwaarde om tijdig in te grijpen en erger te voorkomen. De bewustwording moet met andere woorden ook zorgen voor een mentaliteitsverandering waarbij patiënten geneesmiddelen ook toepassen voor preventie, en niet alleen maar om te genezen na een voorval. Dat is niet enkel beter voor de patiënten, het is ook veel kosten-efficiënter voor de maatschappij.

Het is niet genoeg om alleen bewust te zijn. Cardiologen, endocrinologen, neurologen, vaatchirurgen, nefrologen en eerstelijnsvertegenwoordigers in ons land pleiten voor een nationaal plan voor hart- en vaatziekten, vergelijkbaar met het kankerplan dat in 2008 werd gelanceerd.

Dit nationaal plan voor hart- en vaatziekten moet alle inspanningen, zowel preventief als curatief, van zorgverleners in ons land samenbrengen. Denk hierbij aan specialisten, huisartsen, eerstelijnsactoren en -structuren, en overheden. Zo kan er een gericht actieplan worden opgesteld.

Door iedereen te betrekken en een plan van aanpak op te stellen op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten kunnen we de kwaliteit van preventie, behandeling en opvolging van hart- en vaatziekten in België aanzienlijk verbeteren.

Referentie

  1. Novartis study ivox, beschikbaar op aanvraag

BE2307250657