Jaarlijks sterven wereldwijd ongeveer 10 miljoen mensen aan de gevolgen van kanker1. Waar in 2020 zo’n 19,3 miljoen mensen de diagnose kregen, zou dat aantal tegen 2024 naar verwachting oplopen tot 30,2 miljoen2.

Novartis vernieuwt de kankerzorg met radioligandtherapie (RLT) voor patiënten met vergevorderde kankers. RLT maakt gebruik van nucleaire precisiegeneeskunde om die ziekten te herkennen en te behandelen. We zetten ons dan ook samen met een heleboel partners in om het veelbelovende potentieel van radioligandtherapieën tot bij patiënten met gevorderde kankers te brengen.

België heeft bovendien alles in huis om een wereldwijde RLT-hub te worden. Van onderzoek en klinische studies, tot logistiek en productie: ons land beschikt over de expertise en toonaangevende experten.

Radioligandtherapie is een innovatieve en doelgerichte behandeling die artsen gebruiken om verschillende soorten kankers te behandelen. Het kan een ziekte herkennen en behandelen door straling af te geven op specifieke kankercellen.

Radioligandtherapie bestaat uit twee belangrijke delen, die samen ten strijde trekken:

  • De liganden binden zich aan specifieke receptoren van kankercellen (ook wanneer die al wijdverspreid zijn in het lichaam) en ‘tonen’ de radio-isotopen zo welke cellen ze precies moeten aanvallen.
  • De radio-isotopen zijn radioactieve deeltjes die de doelcellen bestralen en hen vernietigen.
     
Infographic radioligandtherapy

Wat zijn de voordelen van radioligandtherapie?

In tegenstelling tot chemotherapie is radioligandtherapie een precisiebehandeling. Zo blijft de impact op gezonde omliggende cellen beperkt. Verder verdragen patiënten RLT's vrij goed.3,4 Het doel van deze gerichte therapie is om de levenskwaliteit te verbeteren en het leven van patiënten te verlengen.3

De productie van radioligandtherapieën vereist een grondige kennis van geneeskunde, chemie, fysica en biologie. Er zijn speciale productiefaciliteiten en transport nodig om ze te ontwikkelen en te vervoeren. Omdat ze na verloop van tijd hun kracht verliezen, kunnen RLT's maar binnen een beperkte tijdspanne gebruikt worden. Vergelijk het met een ijsblokje dat naarmate de tijd verstrijkt kleiner (en dus minder werkzaam) wordt. Elke dosis moet dus binnen een paar dagen na productie bij de patiënt zijn. Deze strakke timing maakt de toelevering complex.

Novartis produceert momenteel radioligandtherapieën op haar sites in Baarle-Nassau (Nederland), Ivrea (Italië), Zaragoza (Spanje), Indianapolis en Millburn (VS).

Het productieproces verloopt als volgt:

Icon

1. De radio-isotoop maken
Het plannen en maken van de radio-isotoop in gespecialiseerde machines start al enkele maanden vóór de eigenlijke infusie of injectie bij de patiënt.

Icon

2. De radio-isotoop en het ligand verbinden
De radio-isotoop (die gericht bestraalt) wordt gelinkt aan het ligand (dat zich aan de kankercel zal hechten). Het resultaat: de radioligandtherapie.

Icon

3. Kwaliteitscontrole
De radioligandtherapie ondergaat verschillende kwaliteitscontroles om zeker te zijn dat het puur en krachtig genoeg is.

Icon

4. Het geneesmiddel voorbereiden
De radioligandtherapie wordt gebruiksklaar gemaakt voor een individuele patiënt onder de vorm van een vloeibare oplossing voor infusie of injectie.

Icon

5. Verpakken in loden containers
Na nog een kwaliteitscontrole worden de afgewerkte geneesmiddelen in speciale loden containers verpakt.

Icon

6. Verzending naar behandelcentra over de hele wereld
Eens ze klaar zijn, worden de containers zorgvuldig naar de behandelcentra vervoerd.

Icon

7. Toediening binnen enkele dagen
Elke dosis moet binnen een paar dagen na productie tot bij de patiënt geraken, omdat de radioactieve kracht van RLT's – net zoals een ijsblokje – slinkt met de tijd.


Het eindproduct is een kant-en-klare, doelgerichte therapie voor een specifieke dag en tijdstip van toediening voor een individuele patiënt. Doses worden geproduceerd in kleine batches en ‘op maat’. Omwille van de radioactieve kracht van de therapie is een voorraad aanleggen immers niet mogelijk.5

Er komt heel wat kijken bij radioligandtherapieën. Er is de ontwikkeling van de behandeling zelf, maar er zijn ook een heleboel vereisten op het vlak van regelgeving, stralingsbescherming, veiligheid, certificering, opleiding, logistiek en afvalverwerking. Om de juiste behandeling op het juiste moment, de juiste plaats en bij de juiste persoon te krijgen, is het dus belangrijk dat zorgverleners, de overheid, patiëntenorganisaties en bedrijven zoals Novartis nauw samenwerken. Zo zorgen we ervoor dat elke patiënt die in aanmerking komt, toegang krijgt tot baanbrekende radioligandtherapieën – niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst.

Bij Novartis geloven we in nucleaire geneeskunde en de kracht van samenwerking om de bevolking in België gezonder te maken. We zien het potentieel van België om dankzij alle hier aanwezige expertise uit te groeien tot een wereldwijde RLT-hub.

Illustration of a group of people working together

In de medische wereld wordt volop onderzocht wat deze medische innovatie voor uiteenlopende kankers kan betekenen.

Referenties:
 

  1. World Health Organization (WHO). Breast cancer now most common form of cancer: WHO taking action. February 3, 2021. Accessed October 31, 2023. https://www.who.int/news/item/03-02-2021-breast-cancer-now-most-common-form-of-cancer-who-taking-action
  2. World Health Organization (WHO) International Agency for Research on Cancer. Cancer tomorrow. 2023. Accessed November 10, 2023. https://gco.iarc.fr/tomorrow/en
  3. Aboagye EO, Barwick TD, Haberkorn U. Radiotheranostics in oncology: Making precision medicine possible. CA Cancer J Clin. 2023;73(3):255-274. doi:10.3322/caac.21768
  4. Duan H, Iagaru A, Aparici CM. Radiotheranostics - Precision Medicine in Nuclear Medicine and Molecular Imaging. 2022;6(1):103-117. doi:10.7150/ntno.64141
  5. Bodei L, Herrmann K, Schöder H, Scott AM, Lewis JS. Radiotheranostics in oncology: current challenges and emerging opportunities. Nat Rev Clin Oncol. 2022;19(8):534-550. doi:10.1038/s41571-022-00652-y

BE2403146505