Bij-leren over de Novartis-bijen

Van imkerpak tot honing zwieren #NovartisBeLux #BeeKeeping #SustainabilityInAction 

15 Juli 2024

Je zou het niet meteen verwachten, maar achter ons hoofdkantoor in Vilvoorde staan twee bijenkasten, goed voor maar liefst 100.000 bijen! Ze leven zich maar wat graag uit op de bij-vriendelijke planten in de groene omgeving en blijken bijzonder productief. Dankzij het ‘Green Team’ kunnen collega’s hen regelmatig in een imkerpak en samen met onze imker van dichtbij aan het werk zien. Of, zoals in juni, helpen bij het honing maken. Het draagt bij aan onze duurzaamheidsprioriteit om het eco-bewustzijn binnen onze organisatie te vergroten.

Wist je dat een bijenkoningin zo’n 5 jaar oud kan worden? En dat ze tot 2.000 eitjes per dag kan leggen én kiest of ze bevruchte eitjes legt (waaruit de werksters komen) of onbevruchte (waaruit de mannetjes of darren komen)? Of dat honing nooit zomaar ‘honing’ is, maar veel verschillende smaken kent afhankelijk van de bloemensoort? 

Dat én meer leren geïnteresseerde collega’s bij van onze imker. Hij komt regelmatig langs om de bijenkasten te inspecteren en zette, wie dat wou, ook even aan het werk: van ‘ontzegelen’ (het verwijderen van de was zodat de honing vrijkomt) tot ‘zwieren’ (de honingraten rondzwieren in een cilinder om de honing te verzamelen zonder de raten te beschadigen).