Door Federico Mambretti, Country President Novartis BeLux
Het verschil dat één jaar kan maken.
Een jaar geleden anticipeerde België, net als andere landen met verkiezingen in het vooruitzicht, op drastische veranderingen in zijn politieke systeem.
Nu is het 2025 en bereikte België een akkoord over een nieuwe regering die - onder andere - verantwoordelijk zal zijn voor het stimuleren van toegankelijke, efficiënte gezondheidszorg in ons land in de komende vijf jaar.
Daarom deel ik graag mijn kijk op de kansen en hiaten die de gezondheid van de burgers in ons land zouden kunnen beïnvloeden:
1. België erkent het belang van medische innovatie, patenten en competitiviteit
De koers in de komende jaren zal worden bepaald door de bereidheid van België om strategische industrieën zoals de biotech, chemie en farma te steunen.
We verwelkomen het feit dat de nieuwe regering inzet op sterke patenten die investeringen in innovatie stimuleren. Dat moet ons in staat stellen om baanbrekende innovaties te brengen naar die patiënten die het nodig hebben.
Uit ervaring weten we dat de juiste politieke prioriteiten een groot verschil kunnen maken in de snelheid waarop en de effectiviteit waarmee patiënten toegang kunnen krijgen tot levensreddende medicijnen.
En dat is nog niet alles.
De impact van een sterke levenswetenschappenindustrie reikt verder dan enkel de patiënt. Die komt ook ten goede aan België in het algemeen: het stimuleert de economische groei en versterkt ons concurrentievermogen op wereldschaal. De impact werd nog maar eens duidelijk in 2023, toen de levenswetenschappenindustrie in België goed was voor een export van €78 miljard1 - tweede in Europa, net na Duitsland2.
Koppel dat aan de economische impact van investeringen in onderzoek en ontwikkeling in België en je begrijpt waarom deze erkenning zo impactvol kan zijn.
2. België neemt voor het eerst een sterke positie in rond cardiovasculaire gezondheid
In januari stemde de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers voor de ontwikkeling van een nationaal plan om hart- en vaatziekten aan te pakken3. Dat markeert een keerpunt in de langdurige inspanningen van ons land. Hartgezondheid aanpakken staat zelfs voor het eerst in de regeringsverklaring en de beleidsnota van de Minister van Volksgezondheid!
Dit benadrukt twee belangrijke zaken: België erkent de ernst van hart- en vaatziekten als een van de voornaamste doodsoorzaken in het land, en de regering toont een duidelijke inzet om dit aan te pakken.
Bij Novartis zijn we trots op de impact van ons werk op het gebied van hart- en vaatziekten. In de afgelopen veertig jaar hebben we een positieve invloed gehad op talloze levens en gezinnen. In die periode hebben we veel geleerd over hoe bewustwording rond hart- en vaatziekten de vooruitgang kan bevorderen. Het begint met de aandacht te vestigen op het feit dat 80% van de vroegtijdige sterfgevallen door hart- en vaatziekten te voorkomen is4.
We moeten deze kans grijpen om de cardiovasculaire gezondheid in België te verbeteren, zodat mensen met hart- en vaatziekten langer en gezonder kunnen leven en meer tijd met hun dierbaren kunnen doorbrengen. Tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat de verhoogde collectieve aandacht resulteert in concrete acties en investeringen in cardiovasculaire gezondheid tegen eind 2025.
Naast medicijnen vormt preventie de eerste verdedigingslinie tegen hart- en vaatziekten, lang voor enige behandeling. Alleen door de nadruk te leggen op preventie en patiëntenvoorlichting kunnen we zoveel mogelijk mensen in staat stellen gezonder te leven. Door een tijdige diagnose en behandeling, zodat harten sterker en langer blijven kloppen.
3. België is een voorloper in de toekomst van gerichte kankerzorg
Oké, dat is misschien wat ambitieus op dit moment, maar de voortdurende focus op de behandeling van kanker zoals beschreven in het plan kan erop wijzen dat België van plan is zijn unieke ecosysteem te blijven benutten om nieuwe, innovatieve vormen van kankerzorg te ontwikkelen en implementeren.
België is bijvoorbeeld toonaangevend op het gebied van radioligandtherapie, of RLT. Dit is een innovatieve kankerbehandeling die radio-isotopen combineert met een ligandmolecule die kankercellen herkent, om tumoren rechtstreeks aan te pakken en de impact op nabijgelegen gezonde cellen te minimaliseren.
Met tientallen jaren ervaring in nucleaire geneeskunde bevindt ons land zich in een unieke positie om het voortouw te nemen in RLT. Dankzij ons unieke ecosysteem dat varieert van toonaangevende nucleaire experts tot een uitgebreid netwerk van gespecialiseerde ziekenhuizen.
Dus, wat moeten we doen? We moeten het aanwezige potentieel realiseren door onze focus op de toekomst te richten en prioriteit te geven aan inspanningen die de voorsprong van België als pionier in innovatieve therapieën kan behouden.
En ervoor zorgen dat we niet achterblijven.
Een plan heeft geen waarde zonder actie
Als 2024 het jaar van onzekerheid en afwachten was, dan moeten we van 2025 het jaar maken waarin we vooruitgang boeken voor de mensen die centraal staan in onze inspanningen. Van diegenen die leven met levensbedreigende ziekten tot diegenen die voor hen zorgen. In 2025 willen we zoveel mogelijk mensen helpen om een zo goed mogelijk leven te leiden.
De nieuwe regering heeft haar engagement getoond om geneesmiddelen eerder en sneller beschikbaar te maken. We juichen deze ambitie toe gezien de wachttijd voor patiënten in België te lang is en vaak langer dan het Europese gemiddelde voor toegang tot geneesmiddelen.5
Ik erken dat dit een ambitieuze doelstelling is, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we met de juiste welwillendheid en voortdurende samenwerking tussen alle betrokken partijen concrete verbeteringen kunnen realiseren.
De regering heeft ook toegezegd om strategisch te investeren in de gezondheidszorg, wat ons in staat stelt om te blijven samenwerken aan het vinden van broodnodige oplossingen voor patiënten.
Deze initiatieven komen met een prijskaartje. Om het punt van mijn vorige post te herhalen: we hebben gezondheid te lang beschouwd als een kortetermijnkost in plaats van een langetermijninvestering.
Het is 2025 en we hebben geen seconde te verliezen om deze mentaliteit te veranderen. De tijd om in actie te komen is nu!