Vrouwen met gevorderde borstkanker voelen zich vaak vergeten en geïsoleerd. Deze onzichtbare vrouwen verdienen aandacht
Novartis verlegt de grenzen van innovatie en wetenschap om levens te verbeteren, te verlengen en indien mogelijk patiënten te genezen
Door Guy Oliver, General Manager Oncology
Op zondag 6 juni vieren we ‘Cancer Survivor Day’. Deze dag wordt vooral gevierd in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, waar ik vroeger gewoond heb en mijn vrouw heb leren kennen. Deze dag ligt me nauw aan het hart en herinnert me eraan waarom ik elke dag uit bed kom en aan het werk ga: om ervoor te zorgen dat meer mensen een beter en langer leven kunnen leiden.
We hebben nog een lange weg af te leggen. In 2020 overleden meer dan 30.000 Belgen aan kanker. Een op drie mannen en een op vier vrouwen krijgen kanker vóór hun 75ste verjaardag. En achter deze statistieken schuilt elk een individueel verhaal van een patiënt en hun dierbaren.
Onzichtbare vrouwen verdienen aandacht van beleidsmakers
Naar aanleiding van ‘Cancer Survivor Day’ publiceren we het rapport ‘Invisible Women 2.0’ over de economische, sociale en persoonlijke impact van gevorderde borstkanker op vrouwen. Borstkanker is de dodelijkste kanker voor vrouwen in Europa. De meeste overlijdens worden veroorzaakt door gevorderde borstkanker. In 2020 stierven er 2362 patiënten aan borstkanker in België. Vijf tot tien percent van de vrouwen heeft uitzaaiingen op het moment van de diagnose. Dertig procent van de vrouwen waarbij de diagnose van borstkanker vroeg gesteld wordt, ontwikkelt ook gevorderde kanker. Deze vrouwen zijn vaak in de fleur van hun leven. Vaak hebben ze kinderen.
De resultaten schokten me. Hoewel we er altijd vanuit gingen dat een diagnose met gevorderde borstkanker een enorme impact heeft op het leven van een persoon, toonden de gegevens de vergaande psychologische, economische en sociale impact aan.
Uit het rapport blijkt dat vrouwen met gevorderde borstkanker zich vaak vergeten en geïsoleerd voelen. Voor deze vrouwen was de COVID-19-pandemie buitengewoon moeilijk. Wij vinden dat gevorderde borstkanker een prioriteit zou moeten worden in ons gezondheidsbeleid. Niet alleen de fysieke pijn, maar ook de emotionele en psychologische impact op deze vrouwen verdient meer erkenning in de kankergemeenschap en in het beleid, ook in België.
Behandelen om te genezen waar en wanneer mogelijk
Dit is waarom de dag van de overlevenden van kanker over de hele wereld gevierd zou moeten worden: we kunnen het leven van deze vrouwen verlengen. Betere screening en behandeling hebben ervoor gezorgd dat het sterftecijfer voor mensen met kanker drastisch gedaald is.
We moeten ambitieus zijn en samenwerken om kanker te voorkomen, diagnosticeren en tenslotte te behandelen om te genezen waar en wanneer mogelijk, ook voor vrouwen met gevorderde borstkanker.
De beste manier om de overlevingskansen van deze vrouwen te verhogen is nieuwe behandelingen te ontwikkelen voor specifieke subtypes borstkanker. Daarom blijven we bij Novartis investeren in innovatieve geneesmiddelen voor vrouwen met gevorderde borstkanker. Wij werken samen met alle belanghebbenden in de gezondheidssector om deze behandelingen, die een ingrijpende impact hebben op het leven van de patiënt, toegankelijk te maken.
Dit betekent dat we blijven innoveren om de grootste onvervulde medische behoeften aan te pakken, zodat mensen met kanker en bloedziekten zoveel mogelijk van het leven kunnen genieten.
Met zoveel baanbrekend wetenschappelijk onderzoek en vooruitstrevende technologieën hebben we vandaag de dag een echte kans om de status quo in vraag stellen, gedurfde risico's te nemen en de grenzen van de ontdekking en ontwikkeling van geneesmiddelen te verleggen.
Door samen te werken, voluit voor innovatie te kiezen en ons in te zetten voor eerlijke zorg kunnen we helpen om de kloof te dichten. We kunnen iedereen overal dezelfde hoop op overleving geven.
Guy Oliver
General Manager Belgium and Luxembourg bij Novartis Oncology
Guy Oliver is General Manager Oncology bij Novartis in België en Luxemburg. Guy is afkomstig uit Nieuw-Zeeland, is apotheker van opleiding en heeft 15 jaar ervaring in de farmaceutische industrie waar hij in verschillende functies en verschillende regio's heeft gewerkt. Hij is een gepassioneerd leider op het gebied van oncologie en is ervan overtuigd dat medewerkers kansen geven en het hebben van een ‘zelfsturende cultuur’ de sleutel is om ervoor te zorgen dat innovatieve geneesmiddelen tegen kanker op het juiste moment bij de juiste patiënt terechtkomen.