Klinische studies zijn van essentieel belang om levensveranderende nieuwe behandelingen bij patiënten te brengen. Voor patiënten betekent dit dat zij in een vroeg stadium toegang krijgen tot een innovatieve behandeling die hen kan helpen hun ziekte onder controle te krijgen, of in sommige gevallen hun leven kan verlengen of redden. Novartis is in België koploper met 150 klinische studies in 580 centra waar 2.500 patiënten aan deelnemen. Het gaat om alle klinische fases van geneesmiddelonderzoek.
In het kader van de internationale dag van klinische proeven op 20 mei zetten we het belang van klinische studies voor innovatieve geneesmiddelen in de kijker. Zij zorgen ervoor dat een geneesmiddel dat wordt onderzocht effectief en veilig is. Klinische proeven leveren niet alleen waardevolle informatie op over de behandeling van aandoeningen, maar proefpersonen kunnen zo ook al toegang krijgen tot innovatieve behandelingen nog voor deze op de markt komen.
Als eerste gebruikmaken van therapeutische doorbraken
In België zijn vrijwilligers en patiënten betrokken bij het vroege onderzoek van bijna elk geneesmiddel dat Novartis ontwikkelt. Dat betekent dat zij vaak als eerste kunnen gebruikmaken van onze therapeutische doorbraken. België staat in de internationale top 10 van landen waar Novartis de meeste klinische studies uitvoert, en in verhouding tot het aantal inwoners in Europa zelfs op de tweede plaats.
Troef van de Belgische expertise
Dankzij het bevorderend klimaat voor klinische ontwikkeling, de geavanceerde infrastructuur en de ervaren medische teams is België een aantrekkelijke markt voor Novartis.
Die investering in innovatie is van groot belang, want zo kunnen we:
- patiënten in België vroege toegang geven tot innovatieve geneesmiddelen;
- met ons onderzoek en onze investeringsactiviteiten bijdragen aan het imago van België als “farmavallei van Europa”;
- samenwerken met academici om baanbrekende innovaties te bevorderen en zo samen de geneeskunde te heruitvinden. Door samen te werken aan ons klinisch onderzoek komen Belgische experts ook internationaal in de schijnwerpers te staan.