Meer kankerpatiënten toegang bieden tot innovatieve radioligandtherapie

#NovartisBeLux initieert breedgedragen RLT-actieplan om #kankerzorg te vernieuwen #NovartisTogether 

20 Juni 2024

Radioligandtherapie (RLT) is een innovatieve en doelgerichte behandeling die gebruik maakt van nucleaire geneeskunde om verschillende soorten kankers heel gericht te behandelen, waardoor de impact op nabijgelegen gezonde cellen beperkt blijft.1 Op 19 juni werd het RLT-actieplan – dat ons zorgsysteem RLT-toekomstbestendig wil maken – voorgesteld in aanwezigheid van bijdragers zoals prof. Christophe Deroose (KU Leuven), prof. Sarah Baatout en Koen Hasaers van het Belgisch nucleair onderzoekscentrum SCK CEN en patiënt en vicevoorzitter van Europa Uomo, Erik Briers.
 

België is jarenlange RLT-voorloper

Ons land heeft het potentieel om een wereldwijde hub te worden voor radioligandtherapie (RLT) dankzij de jarenlang opgebouwde expertise in nucleaire geneeskunde in ons land. RLT is een baanbrekende therapie voor mensen met gevorderde kanker en kan een belangrijke nieuwe pijler worden in de strijd tegen kanker.
 

Aftrap implementatie breedgedragen Belgisch RLT-actieplan

Stakeholders, zoals professionals uit de gezondheidssector, ziekenhuizen, onderzoeksinstellingen, universiteiten, patiëntenverenigingen en publieke diensten (RIZIV, FAGG en FANC) werkten samen aan het RLT-actieplan. Het werd opgesteld in volledige onafhankelijkheid, onder leiding van het adviesbureau Inovigate, en mogelijk gemaakt door Novartis. Door de gemeenschappelijke uitdagingen in kaart te brengen en vervolgens aan te pakken, kunnen we samen de levenskwaliteit van mensen met kanker verbeteren en hun levensduur verlengen.

Op 19 juni werd het RLT-actieplan officieel voorgesteld tijdens een persconferentie. In de namiddag bespraken de bijdragers de concrete implementatie ervan in het komende jaar. De uitrol van het actieplan is niet enkel goed nieuws voor patiënten in België die zo sneller toegang krijgen tot een nieuwe levensreddende behandeling, het zorgt ook voor investeringen en jobcreatie in dit veelbelovende domein.

Het volledige RLT-actieplan kan je hier terugvinden.


 

  1. Duan H, Iagaru A, Aparici CM. Radiotheranostics - Precision Medicine in Nuclear Medicine and Molecular Imaging. Nanotheranostics. 2022;6(1):103-117. doi:10.7150/ntno.64141