Dankzij klinisch onderzoek kunnen we nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen. Een klinische studie is een belangrijke stap die uiteindelijk tot de ontwikkeling van een geneesmiddel leidt. Via klinische proeven analyseren we de effecten van een molecule en zijn we zeker dat onze geneesmiddelen veilig en verantwoord gebruikt kunnen worden. Maak kennis met het reglementaire, wetgevende en ethische kader waarbinnen alle klinische studies verlopen.
Hoe kunt u deelnemen aan een klinische studie?
Wilt u zich graag opgeven om deel te nemen aan een klinische studie? Of wilt u weten welke studies er momenteel lopen in België? Neem dan een kijkje op de Databank klinische proeven. Deze databank bevat informatie over alle klinische studies in België die zijn goedgekeurd door het FAGG.
Voordat u effectief deelneemt, raden we aan om contact op te nemen met uw behandelende arts voor meer informatie over de klinische studies waarvoor u eventueel in aanmerking komt. Lees er hier meer over.
Deelnemen aan een klinische studie
Een klinische studie is een onderzoek om te achterhalen of een behandeling de gezondheid van mensen kan verbeteren. Het doel is om wetenschappelijke vragen te beantwoorden en om te bepalen of een onderzoeksbehandeling zowel veilig als effectief is voor mensen met een bepaalde ziekte of aandoening. Een behandeling kan een medicijn, medisch hulpmiddel, medische procedure of een verandering in iemands gedrag zijn, zoals een dieet of lichaamsbeweging.
Gemiddeld duurt de preklinische en klinische onderzoeksperiode (fase 1 t.e.m. 3) zo’n 10 jaar en investeringen tussen de 1 en 1,5 miljard euro zijn geen uitzondering. Pas na de preklinische ontwikkeling wordt de stap gezet naar de eerste therapeutische proeven op de mens. In dat geval heeft men het over klinische ontwikkeling.